De Communicatieadviseur als ‘meesterregisseur’

geplaatst in: Uncategorized | 0

Annelies Houtzagers is bestuurslid, docent en een gedreven communicatieprofessional met een interessante, verfrissende blik op ons vakgebied. In dit blog vertelt zij over de knelpunten waar je als adviseur tegenaan kunt lopen en hoe het je kan helpen om de rol van regisseur aan te nemen. 

Het doek gaat op en de eerste akte begint. Als regisseur neem ik het voortouw om het publiek mee te nemen op een uitdagende reis. Met een vleugje spanning en nieuwsgierigheid creëer ik de perfecte openingsscène die de toon zet voor het verhaal dat zich zal ontvouwen.

Door de jaren heen heb ik een haat-liefde gevoel voor ons vakgebied ontwikkeld. Een relatie die vóóral aan de oppervlakte komt, wanneer het gaat om de rol van communicatie(professionals) binnen organisaties. Het voelt namelijk vaak alsof je deze rol moet bevechten. Of in het beste geval: met verschillende disciplines dient te beslechten. En dan heeft iedereen ook nog eens een mening over ons vakgebied wat het er vaak niet makkelijker op maakt. 

Om die reden vergelijk ik de rol van een communicatieadviseur dan ook graag met de rol van een filmregisseur, of die van een toneelspelleider. Daar waar zij verantwoordelijk zijn voor de creatie van een samenhangende, boeiende voorstelling, zijn wij communicatieadviseurs verantwoordelijk voor de ontwikkeling en regissering van een passende en bovenal effectieve communicatiestrategie. 

”Ik vergelijk de rol van een communicatieadviseur graag met die van een filmregisseur”

Om hiertoe te komen, start je als adviseur met het opstellen van een plan, definieer je bijpassende doelstellingen en identificeer je de belangrijkste boodschappen die aan de man gebracht dienen te worden. Een stappenplan met verschillende boodschappen, dat je kunt vergelijken met het script van een drama, of de verhaallijn van een film, en welke jij als regisseur duidelijk en consistent probeert te communiceren. 

Natuurlijk kent een goed theaterstuk ook vele obstakels: de koning snapt zijn onderdanen niet, of de lakeien maken zich zó druk over hun eigen rol, dat zij geen stap vooruit komen.

Maar hoe kom je dan verder? Door de rol van een regisseur aan te nemen, welke de repetities en uitvoeringen van het stuk bijwoont en daar waar nodig nieuwe regieaanwijzingen geeft. Zet de rol van deze spelleider eens op, evalueer de effectiviteit van de gedane communicatie-inspanningen, verzamel feedback en pas strategie en tactiek daar waar nodig aan. 

Klinkt dit als een sprookje? Misschien wel.

Maar ik denk dat deze vergelijking vaak opgaat en je aan effectiviteit in je advies kunt winnen, wanneer je jezelf in de schoenen plaatst van deze meesterregiseur. Je kijkt naar het hele spel, en neemt dan de juiste, objectieve stappen. 

Of dat altijd goed gaat? 

Nee, helaas niet. Sprookjes bestaan immers niet. Maar het maakt je werk als communicatieadviseur wél een stuk leuker en spannender.

Annelies Houtzagers trad begin juni 2023, samen met Celine van de Haterd, Corine Hoppenbrouwers en Nathalie Soeteman, toe tot het Logeion-bestuur. In het dagelijks leven is Annelies werkzaam als docent bij de Hogeschool van Amsterdam. Naast onderwijzer is zij een manager en woordvoerder met brede ervaring aan zowel klant- als bureauzijde bij onder meer RWE, Bol.com, KPN, de Nationale Nederlanden en Essent. 

Zet op 5 september de pet van meesterregisseur op!

Wil je graag leren hoe jij jouw toneelstuk beter aan de man kunt brengen? Neem dan deel aan de workshop ‘Situationeel Adviseren’ op dinsdag 5 september, te Utrecht! Van 13:30 tot 18:00 uur bieden trainingsacteurs Edi van Gelder en Lilian van den Berg jou verschillende handvaten aan waarmee je in de toekomst gemakkelijker kunt schakelen tussen uiteenlopende adviesstijlen. Zo weet je zeker dat jouw gesprekspartner de door jou gegeven adviezen met liefde in ontvangst neemt. 

Op de website van Logeion lees je meer over de bijeenkomst ‘situationeel adviseren’.